t f R y v
^

2019: Succesvol windsurfjaar Maaike Huvermann

Ondanks fulltime studie in Amsterdam en een ziekenhuis opname heeft Maaike dit jaar niet alleen in de haar vertrouwde discipline Freestyle, maar ook in de discipline Wave en voor commotie gezorgd door een heats te winnen tegen de wereldkampioenen in beide disciplines, uiteindelijk resulterend in een 2e plek overall in de Worldcup Freestyle en een 4e plek overall in de Worldcup Wave discipline.

Worldcup seizoen

In april 2019 begon de eerste wedstrijd van de Professional Windsurf Association (PWA) met een Freestyle wedstrijd in Bonaire. Het vlakke water en de constante wind in Bonaire liggen Maaike heel goed. Na een week trainen begon de wedstrijd. In de eerste ronde voer ze vol overtuiging naar de 2e plaats. In de tweede ronde mocht ze wederom een finale varen tegen Sarah Quita Offringa. Sarah had al 11 jaar op een rij nog geen enkele heat verloren, dus het was een grote sensatie dat Maaike een super finale wist af te dwingen door de heat tegen Sarah te winnen. Deze 3e finale werd door Maaike verloren, maar met een 2e plaats in Bonaire was Maaike heel tevreden.

De dag na haar laatste tentamen is Maaike naar de Canarische eilanden vertrokken, waar van 12 tot 20 juli de Wave worldcup in Pozo (Gran Canaria) plaatsvond. Maaike eindigde op een verrassende 6e plek.

De volgende wedstrijd was haar vertrouwde discipline Freestyle op Fuerteventura. In de finale in de eerste ronde stond ze lang op voorsprong, maar helaas wist ze dit niet tot het einde vol te houden. Deze tweede ronde leverde wederom een 2e plaats op, waarmee ze voor het 4e achtereenvolgende jaar overall Vice World Champion Freestyle is geworden.

De laatste Wave wedstrijd op de Canarische eilanden vond plaats op Tenerife. Hier liet de wind het een beetje afweten en kon alleen de eerste ronde gevaren worden. Dit leverde Maaike een gedeeld 5e plek op.

In oktober ging het PWA wave seizoen weer verder op het Duitse eiland Sylt. Hier wist Maaike in de eerste ronde verrassend te winnen van 10-voudig wereldkampioen Iballa Moreno en stond ze op een 4e plek. In de tweede ronde wist ze die plek succesvol te verdedigen tegen Iballa en daarna wist ze de volgende 2 heats ook nog te winnen. Een heat duurt 14 minuten en met de harde wind, de lastige branding en de kou is dat een uitputtingsslag. In de finale ontbrak het haar daardoor aan energie om er nog vol voor te strijden, maar Maaike is enorm blij met haar 2e plaats en eerste wave podium. De laatste wedstrijd in Maui zal Maaike niet deelnemen i.v.m. studie, dus voor nu is het nog afwachten of ze haar 4e plaats in de overall ranking voor de Wave 2019 kan behouden.

Europese wedstrijd

Maaike had in Sylt een longontsteking opgelopen en heeft daar 2 dagen in het ziekenhuis gelegen, maar was net op tijd terug in Nederland om nog deel te nemen aan de freestyle wedstrijd van de Europese Freestyle Pro Tour. Deze wedstrijd vond plaats bij Surf- en zeilcentrum Brouwersdam, de thuishaven en sponsor van Maaike.

Op woensdag, donderdag en vrijdag stond er een mooie windkracht 5, waardoor zowel de eerste als de tweede ronde gevaren konden worden. Maaike wist beide rondes te winnen en wist voor het 2e achtereenvolgende jaar de titel Europees kampioen freestyle te veroveren.

Een perfecte afsluiting van een heel mooi surfjaar voor Maaike.

«